pizzalimpan
Pizzalimpa
2 st
25 g jäst 3 dl vatten, fingervarmt 1 tsk salt 2 msk rapsolja 8–10 dl vetemjöl
Tomatsås (färdigköpt på burk går också bra) 2 dl krossade tomater ½ dl tomatpuré 1 msk torkad oregano
Fyllning ca 200 g rökt skinka, strimlad ca 300 g ost, riven färsk eller torkad oregano
GÖR SÅ HÄR
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Rör ner salt, rapsolja och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 min.
2. Dela degen i två bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, ½–1 cm tjock.
3. Tomatsås: Blanda ihop krossade tomater, tomatpuré och oregano. Bred ut såsen på degplattorna.
4. Strö ut skinka, ost och oregano på degplattorna.
5. Rulla ihop degplattorna från långsidan.
6. Lägg längderna i limpformar, ca 1 ½ liter, klädda med bakplåtspapper. Tryck ihop dem lite lätt om de är längre än formen. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla dem vatten och strö över lite oregano.
7. Grädda limporna längst ner i ugnen i 30–35 min. Låt dem svalna i formarna.